maandag 25 maart 2013

Villa Rotonda

Architect: Andrea Palladio

Opdrachtgever: Paolo Almerico

Locatie: Venetië, Italië.



De villa in het landschap

Villa Rotonda is geplaatst bovenop een heuveltop te midden van een rijk landschap dat zorgt voor een prachtig gevarieerd uitzicht vanuit alle vier de gevels. Uitzicht alleen is niet het enige belangrijke aspect voor de keuze voor de locatie. Zo geeft Pallado ook de voorkeur een villa in nabijheid van een rivier voorzien van goede kwaliteit water en bodem te bouwen. Een rivier met de juiste kwaliteit water zorgt voor een gezond milieu en verbeterd de kwaliteit van leven en gezondheid aanzienlijk.
Doormiddel van een juiste keuze van de locatie kan de eigenaar zijn bezittingen bewonderen en bestuderen en nadenken over eventuele verbeteringen die kunnen leiden tot beter ondernemerschap. De villa dient evenzo een strategische ligging te hebben om in tijde van oorlog de komst van de vijand al van grote afstand te kunnen waarnemen. Zo ook is de villa gesitueerd op een kruispunt van wegen en waterweg en/of op de heuvel aan de rand van een vlakte.

 
Pallado maakt onderscheid tussen het gedeelte waar de eigenaar verblijft en de verblijven die noodzakelijk zijn voor het onderhoud van de villa. Palladio plaats de hal en entree centraal in het gebouw. Links en rechts dienen de kamers symmetrisch en evenwijdig aan elkaar te zijn om de gelijkwaardigheid te benadrukken. De as van symmetrie is voortgezet in het landschap rondom de villa.
              Looplijnen                                                                      Zichtlijnen

 

Proportiesystemen van de Palladio-villa.

 

In de renaissance geloofde men in de analogie tussen de proporties van de tonen en die van de zichtbare vormen. Palladio legde in zijn boek ''Quattro Libri'' de proporties vast waarvan hij vond dat ze toegepast moesten worden binnen de architectuur op dat moment. Daarnaast stond er in dat voek een lijst met 7 aanbevolen vormen voor vertrekken namelijk:



1. Rond
2. Vierkant
3. De diagonaal van het vierkant als lengte van het vertrek
4. Een vierkant en een derder, dat wil zeggen 3:4
5. Een vierkant en een half, dat wil zeggen 2:3
6. Een vierkant en twee derde, dat wil zeggen 3:5
7. Twee vierkanten of te wel 1:2

 
 



 


 

 

 

 

 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten